Blog

9 συμβουλές για ασφαλείς online αγορές

Ας το παραδεχτούμε.. Βρισκόμαστε στο 2016 και πλέον το να κάνει κανείς αγορές on-line είναι πιο εύκολο από ποτέ. Οι ευκαιρίες υπάρχουν. Οι αγορές είναι ασφαλείς. Η παράδοση είναι γρήγορη. Ακόμα και οι επιστροφές είναι αρκετά εύκολες! Όμως οι κίνδυνοι πάντα παραμονεύουν. Δεν χρειάζεται πανικός, απλά λίγο περισσότερη προσοχή από την πλευρά του καταναλωτή. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να πέσετε θύμα εξαπάτησης.

Συγκεκριμένα:

1) Ψάξτε για το πράσινο λουκετάκι

Ποτέ, μα ποτέ, μη δίνετε τα στοιχεία σας (π.χ στοιχεία πιστωτικής κάρτας) όταν η σελίδα στην οποία βρίσκεστε δεν έχει αυτό το πράσινο λουκέτο στην μπάρα διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης. Αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα που βρίσκεστε δεν παρέχει SSL ασφάλεια, με αποτέλεσμα ότι πληκτρολογείτε να μπορεί να κλαπεί από τυχόν επιτήδιους.

2) Επιβεβαιώστε τη χρέωση στην κάρτα σας

Πολύ βασικό είναι να τσεκάρετε τις κινήσεις της πιστωτικής σας κάρτας και να σιγουρευτείτε ότι το ποσό που σας κρατήθηκε είναι το ποσό της αγοράς που κάνατε. Σε περίπτωση που δείτε διαφορετικά ποσά να επικοινωνήσετε με την τράπεζα της κάρτας σας. Καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα, και όχι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

3) Προτιμήστε γνώριμα sites για τις αγορές σας

Είναι προτιμότερο να προχωρήσετε την αγορά σας σε γνώριμα site και σε site που είναι γνωστά για την ασφάλεια που παρέχουν στους πελάτες τους, παρά σε άγνωστες ιστοσελίδες. Οι πιθανότητες να πέσετε θύμα εξαπάτησης μειώνονται δραματικά.

4) Δώστε όσο δυνατόν λιγότερα στοιχεία

Αποφύγετε τις ιστοσελίδες που σας ζητάνε στοιχεία τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την αγορά σας. Π.χ. ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό site ποτέ δεν θα σας ζητήσει την ημερομηνία γέννησης ή στοιχεία ταυτότητας, διαβατηρίου. Αν δείτε να σας ζητείται κάτι τέτοιο ίσως να είναι λόγος για να πονηρευτείτε και να ξανασκεφτείτε να προχωρήσετε στην αγορά που θέλετε. Κοινώς, περιοριστείτε στα βασικά και ουσιώδη στοιχεία.

5) Χρησιμοποιήστε δυνατούς κωδικούς

Αποφύγετε απλούς κωδικούς ή κωδικούς που μπορεί κάποιος να μαντέψει πολύ εύκολα. (π.χ. καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε τον αριθμό του κινητού σας ή το κλασσικό "123456" γιατί τότε ο βαθμός κινδύνου μεγαλώνει για σας). Χρησιμοποιήστε κωδικούς που περιέχουν πολλούς χαρακτήρες (πεζούς και κεφαλαίους), αριθμούς και χαρακτήρες. Ναι, είναι πιο δύσκολο να το θυμάστε, αλλά η ασφάλεια πάνω από όλα!

δυνατοί κωδικοί

Τέλος, μη ξεχνάτε να αλλάζετε περιοδικά τους κωδικούς σας σε νέους ασφαλείς κωδικούς.

6) Αποφύγετε τις αγορές από δημόσιους υπολογιστές

Ίσως να θεωρείτε αυτονόητο, αλλά αποφύγετε να κάνετε τις αγορές σας όταν είστε σε δημόσιο υπολογιστή, ακόμα και σε κάποιο internet cafe. Δεν γνωρίζετε πόσα μάτια "βρίσκονται" στον υπολογιστή σας, ούτε θα θέλατε να ρισκάρετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας να γίνουν ορατά σε τρίτους. Αν τέλος, έχετε προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ποτέ μην ξεχάσετε να κάνετε αποσύνδεση (log out).

7) Χρησιμοποιήστε ασφαλές WiFi

Αποφύγετε να πάρετε το laptop και να κάνετε τις αγορές σας μέσω κάποιου ελεύθερου WiFi. Καλό το δωρεάν internet της καφετέριας, ιδανικό για να διαβάσουμε τα νέα ή να επισκεπτούμε τη σελίδα που θέλουμε, αλλά για να είστε 100% σίγουροι αποφύγετε να δώσετε ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να είναι ορατά σε τρίτους. Και στην περίπτωση αυτή, όπως ακριβώς και στο παραπάνω, ισχύει το "για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο".

8) Θωρακίστε την ασφάλεια του υπολογιστή σας

Χρησιμοποιήστε αντιβιωτικό αλλά και κάποιο anti malware πρόγραμμα το οποίο θα σας προστατέψει από τυχόν κακόβουλα προγράμματα και άλλες απειλές. Προσοχή στα προγράμματα που κάνετε εγκατάσταση. Χρησιμοποιήστε προγράμματα που τα ξέρετε και που προέρχονται από ασφαλές πηγές. Αποφύγετε προγράμματα που θα βρείτε "σπασμένα" ή θα κατεβάσετε από torrent sites.

Χρήσιμες και δημοφιλείς δωρεάν εφαρμογές για την προστασία του υπολογιστή σας είναι το Avast Antivirus και το Malwarebytes.

9) Προσοχή σε προσφορές τύπου "Πολύ καλές για να είνα αληθινές"

Κανείς δεν δίνει δώρο iphone 6s με την αγορά καφετιέρας. Σίγουρα θα έχετε δει δελεαστικές προσφορές αυτού του τύπου, αλλά εκεί θα πρέπει να επικρατήσει η απλή λογική. "Μήπως είναι απάτη;" Αποφύγετε αυτού του είδους τις προσφορές!

fShare
11
Pin It

Web365.gr

Ο επαγγελματικός κατάλογος web365.gr είναι μια online εφαρμογή προβολής επιχειρήσεων στο διαδίκτυο, η οποία στοχεύει σε δύο παράμετρους.

1) Ο επισκέπτης να μπορεί να βρει γρήγορα και εύκολα την επιχείριση που ψάχνει.
2) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κάθε επιχείρισης, οπότε και την θέσης της στην αγορά, χρησιμοποιώντας την δύναμη του διαδικτύου.